Alle er velkommen på alle hverdage kl. 19.30 til kl. 21.00 fra 10. juli til og med 18. august.
Holstebros KulturVægtere inviterer til gratis aften tur i byen.
Byens vægtere fortæller livligt om Holstebro i verden og Verden i Holstebro med satsningen på kultur som en afgørende dna for en aktiv kommune, som vil dele kulturen med alle interesserede gæster og byens borgere.
Mødested foran Det Gamle Rådhus, Nørregade 26, Gågaden, 7500 Holstebro
Aksel Nørgaard Holding har fundet det relevant at understøtte byens KulturVægter med et økonoisk tilskud til arbejdet med at guide byens gæster, turister og lokale borgere rundt og fortælle om Holstebros kulturelle seværdigheder i sommermånederne juli og august.
Det sker i år alle hverdagsaftener fra mandag 10. juli til fredag 18. august.
Hverdagsaftener kl. 19.30 til 21, hvor Marens synges til ro.
Mødestedet er hos Maren foran Det Gamle Rådhus i Nørregade.
Aksel Nørgaard Holding støtter KulturVægterne i Holstebro med et bidrag til arbejdet. Her ses fra venstre vægter Iver Andersen, Aksel Nørgaard og vægter Jan Graversen, der forleden var i privaten hos Aksel Nørgaard for at takke for den økonomiske hjælp til arbejdet i kulturbyen.
Min tid med Maren ligger jo langt tilbage. Men jeg kan selvfølgelig huske, at jeg stiftede foreningen, skabte vægterkorpset og deres kostumer og beklædningen samt de sange jeg skrev til op og nedgang for Maren til vægterne – også Ridderudnævnelserne i Byrådssalen – folketingets formand Søren Gade blev jo også ridder med kappe og det hele
Selvfølgelig også mit arbejde med at fastholde Maren i bybilledet( Elevatoren) – tror jeg lavede et indlæg til Dagbladet om ideen – som så blev til noget — alle fejringer af Maren huske jeg også – filmprojektet med Jeppe og Maren—- ,at jeg som Oldermand deltog i alle “Her var engang “- arrangementerne sammen med Odin Teatret, der også hyppigt deltog når Maren skulle fejres og meget mere.
Jeg husker også præcist, at Maren jo forsvandt præcis på min fødselsdag den 10. juli…. håber du kan bruge et eller andet – ellers må du jo ringe for en nærmere uddybning…
Venlig hilsen Jens Otto Nystrup, tidligere oldermand i Marens VenneLaug og tidligere viceborgmester i Holstebro Kommune
Tidliegere oldermand i MarensVenneLaug, Jens Otto Nystrup ved Maren arrangement med nogle af byens studenter.
For ganske nylig blev jeg erindret om et besøg på Wilhelm Lehmbruch Museet i Duisburg i Tyskland. Det var i 2015, hvor jeg om sommeren cyklede gennem Tyskland bl.a. for at besøge museet. Her kan man se, hvad man formoder er originalgipsen til Alberto Giacomettis Kvinde på Kærre, som han arbejdede med i landflygtigheden i Schweiz under 2. verdenskrig.
Det var et meget anderledes syn, der mødte mig i Duisburg, end det jeg var vant til fra Holstebro. Der er skulpturen i mørk bronze, patineret gennem mange års placering ude og med mærker efter diverse knubs. Her var skulpturen hvid, og man kunne på de blyantstreger, der er på den hvide gips, se, at Giacometti havde arbejdet med skulpturen. Myten siger, at den aldrig blev færdiggjort.
I Holstebro virkede skulpturen – som den stod der støbt i bronze – solid. En illusion, som det jo desværre af flere omgange har vist sig at være tilfældet. I Duisburg var der ingen tvivl om at den var skrøbelig.
Jeg blev erindret om mit besøg i Duisburg, da jeg for nylig læste den tyske forfatter Ferdinand von Schirachs seneste bog ”Nachmittage”. Her skriver han bl.a. om et besøg han foretog på samme museum, netop for – som jeg – at se Giacomettis skulptur.
Han skriver: ”Kvinden er så spinkel, at den ikke kan stå af sig selv. Man har røntgenfotograferet hende, for at finde ud af, om man overhovedet kunne transportere hende: I hendes hoved har Giacometti anbragt et bor og en fil, så halsen ikke knækker. Det var hans første store figur, formodentlig lå disse ting tilfældigt i atelieret, senere blev han mere professionel med opbygningen. Hendes krop modellerede han op omkring jerntråde, kun de tynde arme er uden støtter, de vil brække ved den mindste bevægelse”.
Kvinde på kærre er skrøbelig
Kvinde på kærre er skrøbelig. Det kan man se i Duisburg. Og det har man set i Holstebro. Det Kvinde på Kærre har været udsat for i Holstebro, minder os om, at der skal så lidt til – et øjebliks uopmærksomhed, et forkert tryk på en knap, et par fulderikker, der skal spille med musklerne – hvad ved jeg. Og så er ulykken sket. På samme måde med livet. Det tar let skade. Det kan hurtigt gå galt. Man skal passe på det, og beskytte det bedst muligt.
Kvinde på kærre har altid for mig udtrykt distancen mellem mennesker. Og den ensomhed og udsathed som denne distance fører med sig.
Ferdinand von Schirach skriver om Kvinde på Kærre: ”Kvindens ensomhed er ikke patetisk, lidelsen er ingen attitude. Vores liv er naturligvis absurd, fordi det ender med døden. Vi mislykkes, sådan er det. Men der findes også en anden sandhed, Kvinde på Kærres sandhed: Lige nu, i dette øjeblik, denne eftermiddag, den næste morgen, lyset fra forårsblomsterne, vinden der bevæger kornet i markerne, sommerens lydløse lummerhed og efterårets våde løv i gaderne – alt dette betyder intet uden det andet menneske. Vi står nøgne i denne verden, Jorden er en næsten usynlig, blegblå plet i universet, naturen er kold og fjendtlig. Men vi er mennesker, vi deler denne ensomhed, det er den, der forbinder os”.
Kvinde på Kærre minder mig om alt dette. At vi er forbundet i vores ensomhed. Og at vi derfor skal passe på hinanden. Og derfor skal I også passe godt på Kvinde på Kærre i Holstebro. Sørge for at hun ikke kommer i klemme og brækker. Så hun også fremover kan minde os om vores udsathed og det andet menneske, som vi deler udsatheden og ensomheden med.
Citaterne er fra Ferdinand von Schirach: Nachmittage. Luchterhand Litteraturverlag, München. 2022. Oversættelsen er min.
Peter Haarby, tidligere kunstformidler på Holstebro Kunstmuseum
Tidligere kunstformidler ved Holstebro Kunstmuseum, Peter Haarby, i blåt, ved Maren under en af hans mange kulturcykelture i byen.
”I april 2017 havde jeg min første arbejdsdag i Holstebro Kommune – og hvem bød mig helt naturligt velkommen som den første? Det gjorde byens førstekvinde – bedre kendt som Maren.
Som det mest naturlige havde byens dagblad sat mig stævne ved Maren foran det smukke gamle rådhus til interview og fotosession – og her fik vi en god snak om kunstens betydning for byens udvikling med Maren som tilhører.
Det var både højtideligt og smukt. Hun stod der lille, fin og ufattelig smuk – og jeg følte mig ramt af en stor ydmyghed i forhold til den opgave, som jeg stod overfor som ny direktør for blandt andet kulturområdet”
Venlig hilsen Mette Højborg
Direktør, Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked, Holstebro Kommune
Holstebros borgmester H.C. Østerby fjerner det røde klæde, således festlighederne omkring skulpturen Maren kan begynde onsdag 10. maj 2023.Der spejdes af såvel borgmester som vagten efter Maren i elevatorskakten i forårets regnvejr.Under musikledelsagelse stod skulpturen Kvinde på Kærre endelig op med hendes private elevator efter 669 dages fravær på sin vante plads foran Det Gamle Rådhus i Holstebro.Der bev udtrykt tilfredshed med Holstebros smukkeste kvinde – Kvinde på Kærre – alias Maren kom til syne igen foran Det Gamle Rådhus i Nørregade i Holstebro.Borgmester H.C. Østerby fortalte om det eventyrlige med Maren. Han berettede, at Maren ikke er til salg – og værdien er ikke som anslået af nogle 100 mio. kroner – forsikringssummen for Maren er over en halv mia. kroner – altså mere end 5.000.000.000 dkr.Over 600 borgere trodsede regnen og mødte til festlighederne hos Maren 10, maj i Holstebro,Kulturkonsulent Linda Stentoft Jensen, Holstebro Kommune, uddeler sangblade til de mange gæster ved festen, som forsøgte at holde papiret tørt under paraplyerne.Nordisk Teaterlaboratorium skabte den store festivas ved Marens genkomstfest.Borgmester H.C. Østerby kom i centrum på taburetten sammen med Maren på Kærre.Seks KulturVægtere var med til at skabe rammen for festlig genkomstfesst for Maren i Holstebro.
Over 600 borgere i Holstebro trodsede regnen onsdag eftermiddag for at feste med byens smukkeste skulptur, Kvinde på Kærre – bedre kendt som Maren. Byens interesserede borgere hørte taler, oplevede musik og sang og underholdning på pladsen, hvor festlighederne fandt sted.
Skulpturen af den verdens kendte kunstner, schweisiske Alberto Giacometti, vendte efter længere ophold i Schweiz og Frankrig tilbage til sin faste bopæl i elevatoren foran Det Gamle Rådhus i gågaden i Holstebro.
Marens Venner stod for velkomsten i samarbejde med Holstebro Kommune.
Det blev et festligt og en varm velkomst – takket være de mange aktive skuespillere, sangere og underholdere fra Nordisk Teaterlaboratorium.
Fotos: Ole Mortensen. Video: Bent Tilsted
Rulleteksterne…..
Tak til : Nordisk Teaterlaboratorium for optræden Holstebro Kommune for samarbejde Holstebro Musikskole for sang Fotograf Ole Mortensen Fotoklubben Blænde 96 for at fastholde begivenheden for eftertiden KulturVægterne for optræden
og tak til lyd ved Tekniker Jørgen Lindholm Pedersen