Verdens eneste skulpturforening
Verdens eneste kulturforening for en skulptur, Marens VenneLaug i Holstebro, præsenterer i disse dage nyt website i anledningen af skulpturens fødselsdag i marts måned.
Det er foreningens fødselsdagsgave til Maren – skulpturens virkelige navn er Kvinde på Kærre af kunstneren Alberto Giacometti. Fødselsdagen er i marts måned, hvor det i år er 58 år siden hun blev afsløret i Holstebro af daværende borgmester Kaj K. Nielsen, som to dage efter kommunalvalget kunne afsløre skulpturen for offentligheden.
Det nye website er igangsat af Tilsted Com og udviklet af dominoevers.dk ved Kim Domino, som er bosiddende på Thyholm. Det er et samarbejde med Tilsted & Co ved Bent Tilsted og fotos er leveret af fotograf Ole Mortensen, Holstebro.
– Websitet med Maren er grafisk opbygget ud fra historien. Skulpturen er støbt i 60’erne og tænker man på design fra 60’erne, leder det ens tanker hen på et udtryk og layout med skarpe hjørner, markante farveskift og tykke streger fortæller Kim Domino Evers.
Sitet kan opleves på www.marensvenner.dk
Google fortæller i dag – citat:
Alberto Giacometti var en schweizisk billedkunstner, mest kendt for sine skulpturer.
I Danmark er han mest kendt som ophavsmand til Kvinde på kærre opstillet ved Det gamle Rådhus i Holstebro, der kom til at symbolisere denne bys kulturelle fremsynethed i 1960’erne.
Info fra Wikipidia
Baggrund for købet og blandet modtagelse[
Skulpturen blev skabt af Giacometti i 1942 i Geneve og blev støbt i bronze i 1963. Skulpturen ejes i dag af Holstebro Kommune, som købte den i 1966 for 210.000 kr., hvoraf Ny Carlsbergfondet bidrog med 60.000 kr. Baggrunden for købet var, at Holstebro Kommune i midten af 1960’erne ønskede en aktiv kulturpolitik, og man nedsatte derfor bl.a. et udsmykningsudvalg, der skulle stå for indkøb af kunst til det offentlige rum. I udvalget sad den kommende direktør for Holstebro Kunstmuseum Poul Vad, der var ansat som kunstkonsulent. Efter beslutningen om at købe skulpturen fra et galleri i Paris blev den opstillet foran Holstebro Kirke, hvor borgmester Kaj K. Nielsen to dage efter kommunalvalget kunne afsløre nyindkøbet for offentligheden den 10. marts 1966; samme dag som skulpturen Knælende dreng af billedhuggeren Astrid Noack blev opstillet og præsenteret i byen.
Skulpturen fik en blandet modtagelse af byens indbyggere, hvoraf nogle mente, at kommunen havde spildt skatteborgernes penge, mens andre roste kommunens fremsynethed og dens evne til at tænke utraditionelt. I den første tid blev der lagt madpakker foran skulpturen, da nogle var af den opfattelse, at den tynde dame trængte til noget at spise.[2] Giacometti døde i januar 1966, og i byen sagde man, at han døde af grin over det store beløb, som kommunen havde betalt for kunstværket.[3]
“Ingen ved hvordan kunsten kommer til at se ud i morgen.”
– Asger Jorn