Skilt med verdenskunst på Holstebromotorvejen

20. marts 2024

For godt fire år siden tog Marens Venner initiativ til at få Maren præsenteret ved Holstebro Motorvejen. Vi igangsatte arbejdet i samarbejde med Holstebro Kommunes Kulturforvaltning for at opnå det optimale resultat og den bedste branding af byen.

Vi udarbejdede de første forslag grafiske forslag og design til skiltning til Giacometti Foundation i Paris, Holstebro Kommune og Vejdirektoratet.

Nu fortæller et nyt turistskilt tæt på frakørsel 20 ved Tvis Holstebros kunstnerisk vartegn, Alberto Giacometti’s skulptur “Kvinde på kærre”, som står midt i byens gågade.

Lige nu præsenterer Statens Museum for Kunst en omfattende udstilling med den berømte schweiziske kunstner Alberto Giacometti. Men du behøver ikke køre til København for at lede efter stor verdenskunst.

Holstebros folkekære førstedame “Maren o æ woun” pryder nu en af de såkaldte brune turistoplysningstavler, som Vejdirektoratet opsætter langs de danske motorveje.

Kvinde på kærre er et symbol på Holstebro Kommunes mangeårige satsning på kultur og kunst i byrummet. Ikke mange steder i verden finder du en Giacometti-skulptur under åben himmel – og slet ikke på et offentligt torv. Men det gør du foran Det Gamle Rådhus midt i Holstebros gågade, som ovenikøbet er kåret til Danmarks hyggeligste. Også byens kunstmuseum er en omvej værd.

Så på mange måde henviser skiltet med skulpturen til flere seværdigheder og oplevelser i Holstebro.

 

FOTO: FOTOGRAF OLE MORTENSEN, Holstebro

FOTO: FOTOGRAF OLE MORTENSEN, Holstebro

Maren på motorvejen

Det er Vejdirektoratet, der står for godkendelse, endelig udformning af piktogram og tekst samt opsætning af de brune seværdighedstavler. Inden da har et udvalg i Region Midtjylland indstillet skilteforslaget.

Ansøgningen, der har været mange år undervejs, kommer oprindelig fra kommunen og er et stort politisk ønske, som nu er blevet til virkelighed.

Tilladelsen gælder i 20 år, og det er Holstebro Kommune som afholder udgiften til skiltet med Kvinde på kærre.

De brune turistoplysningstavler står typisk 2 km før frakørslen, og du finder derfor ‘Maren på vognen’ mellem Aulum og Tvis i nordgående retning.

På motorvejsstykket omkring Holstebro er der i forvejen skilte med Hjerl Hede (frakørsel 21) og henvisning til Nationalpark Thy (frakørsel 22, nordgående retning).

“Ingen ved hvordan kunsten kommer til at se ud i morgen.”

– Asger Jorn